Cumhuriyetimizin 100. Yılı Konferansı Gerçekleştirildi

26 Ekim 2023 tarihinde Fakültemiz Konferans Salonu’nda Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ tarafından "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konferansı gerçekleştirilmiştir. Konferansa Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu yaptı. Fazlıoğlu, konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlamanın heyecanı içinde olduklarını” belirtti. Ayrıca; “Bu konferans, Temel Eğitim Bölümü olarak ilk etkinliğimiz ve Dr. Öğr. Üyesi Atila Şehirli’ye teşekkür etmek istiyorum. İnsan, en büyük gücünü geçmişinden, atalarından alıyor. Öğretmenler ve öğretmen adayları olarak bizim için Cumhuriyetin önemi bir başkadır. Büyük atamız ve silah arkadaşları, geçmişteki bütün değerli büyüklerimizin bize emanet ettiği Cumhuriyet şu anda 100 yaşında. Bu emanetin en büyük bekçileri siz öğretmenler, öğretmen adayları olacaksınız. Bu gururu yüreklerinizde hissetmenizi ve etkinliğimizle birlikte bu coşkuyu yaşamanızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Maden, konuşmasında; “Böylesi güzel ve tarihi bir olaya tanık olmak herkese nasip olmaz. O yüzden çok mutluyuz ve gururluyuz. Pazar günü Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı’mız coşkulu bir şekilde kutlanacak. O yüzden heyecanlı bekleyişimiz sürüyor. Ama biz Eğitim Fakültesi olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlamak amacıyla çok sayıda etkinlik planladık. Bugün burada ilkini gerçekleştiriyoruz. Biraz sonra Temel Eğitim Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Atila Şehirli’nin vereceği konferansta ilk etkinliğimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Daha sonra, Dr. Öğr. Üyesi Y. Atila ŞEHİRLİ'nin hazırladığı sunuma geçildi. Şehirli sunumunda; “Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti’nin istemeden de olsa katıldığını, farklı cephelerde savaştığını, 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığını, Antlaşmanın bütün maddelerinin Osmanlı’nın aleyhine ve bunun tam bir tam bir teslimiyet antlaşması olduğunu, Antlaşmanın ardından İtilaf Devletleri’nin Osmanlı topraklarını işgal etmeye başladığını, ilk işgal ve ilk işgale karşı direnişin ise Hatay’ın Dörtyol ilçesinde gerçekleştiğini” söyledi. Şehirli; “Osmanlı topraklarını İtilaf Devletleri’nin parça parça işgal etmesi sonucu halkın Kuvâ-yi Milliye adı altında örgütlenerek direniş başlattığını, Mustafa Kemal Atatürk’ün ise Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı sırada Yıldırım Orduları Komutanı olduğunu, Atatürk’ün, İstanbul’da bağlı olduğu genelkurmaya çok sayıda telgraf gönderdiğini, bu telgraflarda özetle, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ordular terhis edilecek, silah ve cephane teslim edilecek maddesini kabul etmiyorum dediğini” ifade etti. Daha sonra Osmanlı Genelkurmayı’ndan diğer subaylara olduğu gibi ona da Antlaşmaya uyması için telkin gittiğini hatta Atatürk’ün Yıldırım Orduları Komutanlığı’ndan 1918 yılı Kasım Ayı’nda görevinden alınıp İstanbul’a tayinin çıktığını ifade etti.

Atatürk’ün 9’uncu Ordu Müfettişliği görevi ile Bandırma Vapuru ile 19 Mayıs’ta Samsun’da karaya çıktığını belirten Şehirli, daha sonra Samsun’un ilçesi Havza ve Amasya’da genelge yayımlamasını, askerlik görevinden istifa etmesini, Erzurum ve Sivas Kongreleri sonrasında Ankara’da 23 Nisan 1920’de Meclisi kurmasına kadar Atatürk’ün Milli Mücadeleyi örgütleme çalışmalarını anlattı. Şehirli; Kurtuluş Savaşı’nın, Doğu ve Güney cephelerinin ardından Batı Cephesi’nde 30 Ağustos’ta büyük zaferin kazanılmasıyla askeri yönünün, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla da siyasi diplomatik yönünün tamamlandığını, 1922 yılında Saltanat kaldırıldıktan sonra bir yıl boyunca TBMM. Hükümeti’nin ülkeyi tek başına idare ettiğini, devletin resmi adının konulmadığını, ülkedeki rejimin ise belirsiz olduğunu” belirtti.

Şehirli, Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiye geçişi için gerçekleştirdiği çalışmaları da anlattı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk’ün, 4 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenilettiğini de söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Y. Atila Şehirli, Cumhuriyet'in ilânı ile Yeni Türk Devleti'nin çözümlenen sorunlarının şunlar olduğunu belirtti: “Yeni Türk Devleti'nin adı konuldu. "Devletin rejiminin ne olacağı" konusundaki tartışmalar da sona erdi. Cumhurbaşkanının da seçilmesiyle "Devlet Başkanlığı" sorunu çözümlendi. Hükümetlerin kurulma şekli değişti. "T.B.M.M. Hükümeti" yerine "kabine sistemi"ne geçildi. Yeni Türk Devleti'nin dıştaki itibarı arttı, inkılap için ortam hazırlandı.”

Şehirli, sunumunun sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nde kuruluştan günümüze görev yapan Cumhurbaşkanlarının fotoğraflarını bir slayt ile ekrana yansıttı. Şehirli ayrıca konferansta Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözleri de ekrana yansıtarak bu sözlere dikkat çekti. Şehirli, konferansın sonunda Türkiye’de sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen bir halk röportajını katılımcılara izletti. Röportajda vatandaşlara, “Cumhuriyet kaç yılında ilan edilmiştir?” sorusu yöneltilirken; vatandaşların çoğunluğunun Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihini gün, ay ve yıl olarak bilmemesi dikkat çekti. Video ile ilgili konuşan Şehirli; “Ne ortaya çıktı, gördünüz değil mi? Çok acı ve üzücü mü? Desek bu duruma. Bizim kaç tane milli bayramımız var? “29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos var” Bunları vatandaşlarımızın tamamının bilmemesi çok düşündürücü”. Şehirli, sunumunu “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” ile tamamladı.

Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ’ye “teşekkür belgesi”, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu ise çiçek takdim etti.

Resim

ResimResimResimResimResimResimResimResimResimResimResim

Bu içerik 26.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.