Günün Anlam ve Önemi ile İlgili Konuşmayı Sınıf Eğitimi ABD Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ'nin yaptığı "10 Kasım 2023 Atatürk'ü Anma Programı" Gerçekleştirildi

10 Kasım 2023 tarihinde Eğitim Fakültesi Dekanlığı olarak Trakya Üniversitesi “10 Kasım 2023 Atatürk’ü Anma Programı” gerçekleştirilmiştir. Programa kalabalık bir topluluk katılmıştır. Trakya Üniversitesi Ayşekadın Kampüsü’nde gerçekleştirilen Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85. yıl dönümü anma programına Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri HATİPOĞLU, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin AYDOĞDU, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç MADEN, Dekanlar, Yüksek Okul Müdürleri, Öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Program ilk olarak Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri HATİPOĞLU ve Prof. Dr. Metin AYDOĞDU tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Daha sonra saat 09.05 ‘de sirenlerin çalması ile saygı duruşuna geçildi. Ardından İstiklal Marşı okundu. Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Programı 4. sınıf öğrencilerinden Mustafa MANTI “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” isimli şiiri, Rümeysa HALAŞLI ise “Mustafa Kemaller Tükenmez” isimli şiirleri okudular. Günün anlamıyla ilgili konuşmayı Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Yücel Atila ŞEHİRLİ yaptı.
 
Şehirli konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Türk milletinin gerçekleştirdiği Millî Mücadele’nin başlatıcısı, başkomutanı ve lideri ilk Cumhurbaşkanımız Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin üzerinden 85 yıl geçmiştir. Geride kalan 85 yıla rağmen Türk milletinin aziz hatırasına yönelik hürmet ve özlem hiç azalmamış, bilakis eserlerine, fikirlerine ve kutlu mirasına duyulan sevgi ve sadakat sürekli artmıştır. Atatürk'ün 10 Kasım 1938’de 57 yaşında iken ebediyete intikal edişi şüphesiz ki Türk milletini derin bir üzüntüye boğmuştur. O'nun aniden aramızdan ayrılışı dünya üzerinde de geniş bir yankı uyandırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının hemen ardından dünya liderleri tarafından yapılan bütün açıklamaların ortak noktası, O'nun dünya üzerinde yetişmiş “çok nadir bir dahi oluşu, büyük devlet adamlığı ve dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmaları” olmuştur” dedi.
 
Şehirli konuşmasında; “Atatürk Türk Kurtuluş Savaşı’na liderlik yapmış, milleti ile birlikte "ya istiklal ya ölüm" parolası ile hareket ederek, zaferin kazanılmasında en büyük pay sahibi olmuştur. Gerçekleştirdiği devrimler ile Türk milletine çağ atlatmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ülkeleri arasında saygın bir hale gelmesini sağlamıştır. Büyük Önder Atatürk, Kurtuluş Savaşı sonrası elde edilen başarının yeterli olmadığını düşünerek yapılması çok zor olan birçok devrimi gerçekleştirmiştir. Bu devrimler başarılı olduktan sonra “Türk İnkılabını” 16 yıl gibi kısa bir sürede başarmıştır. Atatürk, “başarılı bir komutan, etkili bir siyasetçi, usta bir diplomat, müstesna bir devlet adamı” olarak Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. Atatürk akıl, azim, cesaret, sabır, inanç ve milli bir stratejiyle önüne çıkan bütün engelleri birer birer aşmış, kendi belirlediği hedeflere teker teker ulaşmasını bilmiştir. Atatürk’ün hayatı cepheden cepheye koşarak geçmiştir. Atatürk’ün naçiz vücudu toprak olsa da en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti sonsuza kadar da var olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilkeleriyle, ülküleriyle ve vatan sevgisiyle sembolleşmiştir. Ülkede manda ve himaye hayali kuranlar, geleceği başka devletlerin inisiyatif ve iradesinde görenler hiç kuşkusuz onu ve düşüncelerini anlayamamış kişilerdir. Atatürk’ün şu sözü bir çarpıcı gerçeğin ifadesidir: “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.” İşte, 10 Kasım'lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen; Atatürk'ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır”.
 
Şehirli konuşmasının sonunda Atatürk’ün kişisel özelliklerini sıraladı. Daha sonra konuşmasını “Bu duygu ve düşüncelerle önderimiz aziz Atatürk’ü vefatının 85’inci yıldönümünde rahmetle, minnetle ve saygıyla yad ediyorum. Türk milletini Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile tamamlayıp bağımsızlığına yeniden kavuşturduğu, bize yeni bir devlet kurduğu, bu yeni kurduğu devletin toprakları üzerinde hür ve onurlu bir şekilde yaşamamıza vesile olduğu için, Diyaneti de o kurduğu halde onun adını hutbelerde anmasa da ruhuna Fatiha okutmasa da Allah ondan razı olsun, ruhu şad, mekânı da cennet olsun” diyerek tamamladı. 
Bu konuşmanın sonunda Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muharrem ÖZDEN tarafından hazırlanan ve Türkçe Öğretmenliği Programı 4. Sınıf Öğrencisi Samet Su tarafından sunulan Atatürk'ün ölümünün 85.yılı anma programı sona erdi.
ResimResimResimResimResimResim


Bu içerik 10.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 471 kez okundu.