Deprem Sonrasında Psikolojik İlk Yardım ve Eğitim Dokümanları

Doğa olayları arasında insanoğlunu en çok zorlayan durumlardan biri depremlerdir. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve ülkemizdeki 11 şehri yoğun etkileyen deprem sonrası hepimiz yoğun bir üzüntü içindeyiz. İlk anda yaşadığımız bu şok ve üzüntü sonrasında kendimize “Ne yapabiliriz? Nasıl destek olabiliriz?” diye sorduğumuzda birçok seçenek karşımıza çıkar. Bizce bu büyük resmin en önemli parçalarından biri olan psikolojik ilk yardım ve akabinde psiko-sosyal destek vermek üniversitelere düşen önemli görevlerden biridir.  Depremden etkilenen ve yaşama tutunan her bir birey için,  nefes aldığı her an psikososyal destek süreci başlamaktadır. Depremin ardından gelen ilk haftalarda HERKES tarafından sunulabilecek destek türü Psikolojik İlk Yardımdır. Psikolojik ilk yardım sürecinin tamamlanması ile geçen zaman ve iyileştirme çalışmalarıyla psiko-sosyal destek süreci başlamakta; deprem sahalarında etkilenen gruplara yönelik profesyonel destek hizmetleri uzman psikiyatrist ve psikologlarca verilmektedir.

Yaşama dönen depremzedelerin günlük yaşamlarında kurdukları etkileşimlerde öğretmen, komşu ya da herhangi biri olarak konu hakkında duyarlı ve donanımlı olması önemlidir. Özellikle de eğitimciler ve öğretmen adaylarının konu hakkında eğitim alması, gerekli dokümanlara sahip olması ve duyarlı olması fevkalade önemlidir. Depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmiş çocuklarla doğrudan temas edecek kişiler olan öğretmenlerimiz ve öğretmen adaylarımız, çocukların bu deneyiminin yaşamlarının kalan kısmındaki izleri hakkında destekleyici ve gerekli durumlarda uzmanlara yönlendirici rolünde olacaktır. İlerleyen süreçte çocukların afetlere hazırlığında önleyici çalışmalar yapabilecekleri gibi hem mevcut durumun çocuklara anlatımında hem de ilerleyen süreçlerdeki afet korunma planlamaları için ailelere rehberlik edebileceklerdir. Bu doğrultuda başta eğitimciler ve öğretmen adayları olmak üzere toplumdaki her bir bireyin faydalanabilmesi üzere Unicef ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi yetkili kurumlar ile Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi çatısı altında gerçekleştirilen bilgilendirme seminerlerinin video kayıtları ile ilgili tüm yazılı doküman ve sunumların tek kaynakta toplanmıştır. Çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerce hazırlanmış ve içerik uygunlukları kontrol edilmiş oyun önerileri, bilgilendirme videoları gibi kaynakların yanı sıra okuma önerileri içeren bilimsel makalelerle de zenginleştirilmiştir.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü resmi internet sayfasında yer alan Deprem Sonrasında Psikolojik İlk Yardım ve Eğitim Dokümanları videolar, yardımcı belgeler, çocuklar hakkında olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. Yardımcı Belgeler: Psikolojik ilk yardım, Aile rehberleri, Öğretmen rehber kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları (tüm kaynaklar) olarak düzenlenmiştir. Çocuklar Hakkında oluşturulan bölümde ise çocukların gelişimsel özellikleri ve eğitim kademeleri göz önünde bulundurularak okul öncesi çocuklarına yönelik, ilkokul, ortaokul çocuklarına yönelik ve lise öğrencilerine yönelik bilgilendirici metinler, oyunlar, hikaye kitapları gibi etkinlik önerileri bu içerikte yer almaktadır. Bu içerik kamuya açıktır. Bilgi deneyim ve kaynaklarını paylaşmak isteyen alan uzmanları bizimle iletişime geçerek bu bilgi ağını geliştirmek ve yaygınlaştırmakta bize destek olabilirler. Her bir katkı bizler için çok kıymetlidir.

Videolar

Webinar - Deprem Sonrası Psikososyal İlk Yardım

Webinar - Üniversitelerde Psiko-sosyal Desteğin Planlanması

Webinar - Afet Sonrası Çocuk Ruh Sağlığını Koruma ve Çocuklarla Etkileşim

Webinar - Depremden Sonra Okula Dönüş

Webinar - Deprem Sonrası; Çocuklarda Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş

Webinar - Afet Sonrası Toparlanma Gücümüz



Yardımcı Belgeler

Psikolojik İlk Yardım

Aile Rehberleri

Öğretmen Rehber Kitapları

Bilimsel Makaleler

Milli Eğitim Bakanlığı Kaynakları

Oyunlar



Çocuklar Hakkında:
Okul Öncesi Çocuklarına Yönelik


İlkokul Çocuklarına Yönelik


Ortaokul Çocuklarına Yönelik          


Lise Öğrencilerine Yönelik


Deprem Sonrası Çocukların Kayıp ve Yas Tecrübeleri - Prof. Dr. Patricia Favazza


Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öncülüğünde ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen ABD’de bulunan Saint Anselm College’dan Prof. Dr. Patricia Favazza'nın konuşmacı rolünü üstlendiği “Deprem Sonrası Çocukların Kayıp ve Yas Tecrübeleri” konulu seminer sunumuna buradan ulaşabilirsiniz. Seminer sonrasında, Prof. Favazza'nın konuyla ilgili uygulamacılara yardımcı olması umuduyla paylaşmış olduğu makale, materyal ve diğer kaynaklar da aşağıda sunulmuştur.


Bu içerik 15.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 10215 kez okundu.